Toggle Navigation

 

Ćuretina u bešamelu sa višnjama

Smatra se da je pravi cimet cejlonski, koji je svetlije boje, veoma sladak i prijatne arome. Vrlo sličan sastav i miris pravog cimeta ima kasija - kineski cimet koji je jeftiniji i češće se može naći u prodaji. Međutim, Evropska agencija za zdravlje je nedavno objavila upozorenje da konzumacija visokih doza kasija cimeta može biti toksična jer sadrži kumarin koji može uzrokovati vrtoglavice, mučnine, oštećenja jetre, bubrega i unutrašnja krvarenja.

Priprema

Na maslinovom ulju izgrilovati začinjenu ćuretinu. U šerpi zagrejati puter i ulje, dodati brašno i kratko propržiti. Naliti mleko, dodati višnje, posuti cimetom i uz stalno mešanje skuvati sos. Na tanjir servirati barene njoke, dodati ćuretinu i preliti bešamel sosom od višanja. Jelo poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 113 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 56.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašike brašna
    • 250 ml obranog mleka
    • cimet
    • so
    • biber
    • 200 g višanja
    • 400 g barenih njoka
    • plazma keksa (celi komadi keksa)
    • prilog: