Toggle Navigation

 

Noklice sa piletinom

Mleveni muškatni oraščić je začin prijatnog mirisa, ali ljutog ukusa. Sadrži eterična i masna ulja, od kojih se može spravljati maslac. Najbolje je neposredno pre upotrebe sastrugati ga u jelo jer dugim stajanjem gubi miris.

Priprema

Pileće belo meso iseći na trake i peći na zagrejanom maslinovom ulju. U rastopljen puter dodati brašno i malo propržiti uz stalno mešanje. Naliti mlekom, dodati muskantni oraščić i limunov sok. Kuvati bešamel sos dok se ne zgusne. Obarene i na listiće isečene šampinjone dodati u bešamel sos. Noklice pripremiti tako što u razmućena jaja dodamo mleko i so. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Noklice oblikujemo kašikom i kuvamo u vreloj vodi. Servirati noklice i piletinu, preliti bešamel sosom i ukrasiti po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 370 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 207 mg

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 185 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 103.5 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g šampinjona
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 150 ml mleka
    • muskatni oraščić
    • sok od 1 limuna
    • 200 g brašna
    • 2 jaja
    • 100 ml mleka
    • so
    • 1 kašika ulja