Toggle Navigation

 

Mornarski namaz

Najjeftiniji i najbolji izvor omega-3 masnih kiselina u našim krajevima predstavljaju sardina i tunjevina. Uz crni i beli luk koji snižavaju povišeni krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, ovaj obrok smanjuje rizik od ateroskleroze, moždanog ili srčanog udara.

Plativoo
Priprema

U posudi usitniti tunjevinu i sardine pa dodati sitno iseckan crni i beli luk i masline.

Sve sastojke dobro promešati i namazom premazati kriške crnog hleba.

Sendviče dekorisati maslinama i paprikom i poslužiti sa čašom jogurta.

 

So je neophodna za normalno funkcionisanje organizama, ali ne treba zaboraviti da velike količine soli mogu da imaju štetne efekte na zdravlje. Kako konzervirana hrana već sadrži velike količine soli, prilikom pripreme ovog obroka izbegavajte dodatno dosoljavanje hrane
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1350 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 86 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 675 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g tunjevine iz konzerve
    • 200 g sardine iz konzerve
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 40 g zelenih maslina
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka