Toggle Navigation

 

Mediteranska kifla

Sardina pripada porodici sleđeva i spada u grupu poznatu pod imenom sitna plava riba, mada joj boja može varirati od bele do srebrnosive. Na dan ulova ukus ribe je blag, a dan-dva kasnije postaje jači.

Priprema

Kifle uzduž preseći.

U blender staviti sardine, tunjevinu, crni i beli luk, margarin i bosiljak pa sve dobro usitniti.

Smesom premazati obe polovine kifle. Na jednu polovinu staviti kriške paradajza i listove zelene salate, te preklopiti drugom polovinom.

Sendviče ukrasiti limunom i poslužiti uz sok od grejpfruta.

 

Preporuka lekara i nutricionista jeste da se u ishrani poveća potrošnja ribe, kako bi se ostvario pozitivan uticaj omega-3 masnih kiselina na kardiovaskularno zdravlje, krvne sudove, funkciju mozga i vida.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 775 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 86 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 387.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 115 g sardina
    • 120 g tunjevine
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 30 g soft margarina
    • bosiljak
    • 200 g paradajza
    • 1 limun
    • 4 integralne kifle
    • zelena salata
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak