Toggle Navigation

 

Salata od sardina i maslina

Obrok sa svim karakteristikama mediteranske kuhinje, bogat mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, koje imaju zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

Plativoo
Priprema

U zagrejanom suvom tiganju zapeći kriške hleba.

Na tanjir servirati zelenu salatu, dodati sardine, masline i čeri paradajz.

Preliti maslinovim uljem.

Uz doručak poslužiti prepečen hleb i sok od paradajza

 

U slučaju da postoji povećana potreba za unosom kalcijuma, konzervirana sardina sa kostima kao i tamno zeleno lisnato povrće postaju značajni izvori kalcijuma. Da bi se smanjila energetska vrednost obroka kao i sadržaj masti potrebno je u potpunosti ocediti ulje iz konzerve.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 1260 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 124 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g konzervirane sardine
    • 300 g čeri paradajza
    • 50 g zelene salate
    • 100 g zelenih maslina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g prepečenog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka