Toggle Navigation

 

Namaz od maslina (posno)

Član porodice ljiljana - beli luk, obiluje moćnim sumpornim jedinjenjima koja mu daju karakterističan miris i paleći ukus. Međutim alicin, alin, i druga jedinjenja istovremeno su odgovorna i za brojne pozitivne zdravstvene efekte belog luka.

Priprema

U blender staviti masline, beli luk, iseckan tofu sir, vlašac, peršun, senf i sok od limuna. Usitniti smesu da se dobije namaz.

Namaz začiniti peršunom i vlašcem, promešati i staviti u činijice.

Uz namaz od maslina servirati i kriške crnog hleba i poslužiti uz čašu soka od paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 1500 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g zelenih maslina
    • 200 g tofu sira
    • 2 cena belog luka
    • vlašac
    • peršun
    • 400 g crnog hleba
    • 30 g senfa
    • sok od jednog limuna
    • 800 ml soka od paradajza