Toggle Navigation

 

Mediteranski hleb sa paradajzom

Paradajz je namirnica sa najvećim sadržajem likopena. Termičkom obradom i dodavanjem male količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena. Likopen je antioksidans aktivan u borbi protiv slobodnih radikala. Učestalo konzumiranje hrane bogate likopenom povezuje se sa smanjenjem rizika za nastanak srčanih bolesti, malignih bolesti, šećerne bolesti i osteoporoze

Priprema

Pomešati pšenično i ražano brašno, vodu, kapare, iseckane zelene masline, so i suvi kvasac. Umesiti glatko i čvrsto testo i ostaviti da malo odstoji.

Premesiti testo i ostaviti na toplom oko pola sata. Staviti u kalup i peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 20 minuta.

Pred kraj pečenja izvaditi hleb, premazati maslinovim uljem, staviti preko kolutove paradajza, posoliti i vratiti da se zapeče jo 10-ak minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 659 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 329.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 ml vode
    • 2 kašičice soli
    • 550 g pšeničnog brašna
    • 150 g raženog brašna
    • 4 kašičice suvog kvasca
    • 60 g kapara
    • 100 g zelenih maslina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 150 g paradajza