Toggle Navigation

 

Ražani krekeri

Zrno raži sadrži značajne količine dijetnih vlakana koji, kombinovani sa ostalim biološki aktivnim supstancama iz sastava žitarica imaju brojne, dobro poznate, pozitivne uticaje na zdravlje. Raž sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva dijetna vlakna.

Priprema

Sjediniti sve sastojke u dubljoj činiji. Umesiti glatko testo, razviti na radnoj površini i iseći modlicom krekere. Ređati krekere u pripremljenu tepsiju i staviti da se peku u zagrejanu rernu na 220*C, oko 20 minuta. Kada krekeri porumene, izvaditi ih iz rerne i servirati na tanjir.

Kim je jedan od najstarijih začina, pronađen je u ostacima hrane iz kamenog doba i u egipatskim grobnicama. Opravdano se pretpostavlja da je čovek još u tom periodu spoznao njegovo blagotvorno delovanje na apetit i probavu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 45 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 22.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

0

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g raženog brašna
    • 250 g pšeničnog brašna
    • 1 kašicica kima
    • so
    • 1 kašicica belog luka u prahu
    • 80 ml ulja
    • 320 ml vode