Toggle Navigation

 

Baget pecivo sa medom i ovsenim pahuljicama

Ovsene pahuljice predstavljaju odličan izvor ugljenih hidrata niskog glikemijskog indeksa i rastvorljivih dijetnih vlakana važnih za sveukupno zdravlje. U ovsenim pahuljicama sačuvani su uglavnom svi sastojci sadržani u prirodnom obliku zrna ovsa.

Priprema

Razmutiti med u vodi, dodati so, belo i raženo brašno i suvi kvasac. Umesiti testo i ostaviti da odstoji par minuta.

Testo premesiti tri puta i svaki put ostaviti da se odmara po 5 minuta.

Podeliti testo na 4 jufke, oblikovati u pecivo i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Premazati vodom, uvaljati u ovsene pahuljice i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 82 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 62.5 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 175 ml vode
    • so
    • 30 g meda
    • 210 g belog brašna
    • 40 g raženog brašna
    • suvi kvasac
    • 25 g ovsenih pahuljica