Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Hleb i Pecivo

28.02.2017

Omega-3 hleb

Lan - stabljika, semenke i njihovo ulje - u upotrebi su od najdavnijih vremena.

27.02.2017

Pita sa junetinom i crvenom paprikom

Paprika se u ishrani koristi za spremanje salata, kuvanih jela, ukiseljena ali i kao aromatični začin. Pored slatke paprike, koristi se i ljuta, koja ima posebna svojstva.

26.02.2017

Kikiriki štanglice

Kikiriki pripada porodici mahunarki. Vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom, pa je dobra namirnica za vegetarijance.

26.02.2017

Hleb sa orasima i suvim šljivama

Orasi i lešnici sadrže više kalorija od mesa, a visoka koncentracija ulja, proteina, čitavog kompleksa vitamina, mineralnih i drugih materija u njihovom sastavu tako je ukomponovana da ih čini izuzetno ukusnim.

28.02.2017

Norveški hleb

Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koji donose brojne zdravstvene koristi. Raž osim nerastvorljivih vlakna sadrži i rastvorljiva od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Raženi hleb je značajan izvor vlakana u ishrani.

27.02.2017

Loptice od krompira i palente

Instant palenta se proizvodi od visokokvalitetnog kukuruza – tvrdunca.

26.02.2017

Mekinje u hlebu

Soja se ubraja u najstarije kultivisane biljke u svetu. Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom i svrstavao je u red svetih biljaka. Danas se može reći da soja pripada funkconalnoj hrani, što znači da je po svojim svojstvima između namirnice i leka.

29.01.2017

Mediteranski hleb

Pravo sa mora aromatični miris hleba....

29.01.2017

Domaći polubeli hleb

Margarin pripada grupi mlečnih proizvoda, sličan je maslacu i dobija se od mlečnih proizvoda, biljnih ulja i ostalih sastojaka. Svakako treba napomenuti da margarin u sebi ne sadrži holesterol, što nije slučaj sa maslacem.

29.01.2017

Crni hleb sa kukuruznim i sojinim brašnom

Mleko je bele boje dok se u zavisnosti od količine masti javljaju nijanse drugih boji koje pokazuju stepen prisutnosti masti u mleku (ukoliko se javljaju plave nijanse u mleku znači da je iz mleka uklonjena mlečna mast).

28.11.2016

Pirinčane kiflice

Pirinčano brаšno se dobija od fino mlevenog pirinčа. Ono se rаzlikuje od pirinčаnog skrobа, jer se pirinčani skrob proizvodi na drugačiji način.

28.11.2016

Šargarepa hleb

Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičaste... Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani.

07.11.2016

Hleb od pirinčanog brašna

Pirinčano brаšno se koristi kаo sredstvo zа zgušnjаvаnje u jelima jer sprečаvа izdvаjаnje tečnosti. Pravi se od fino mlevenog zrna pirinča.

29.01.2017

Ćebata

Najcenjenije maslinovo ulje je ekstra devičansko ulje koje može da sadrži najviše 0.8 g slobodnih masnih kiselina u 100 g proizvoda. Dobija se hladnim ceđenjem i presovanjem.

28.11.2016

Kukuruzni uštipci

Uštipci su tradicionalno jelo, rado pripremano širom regiona. Slani ili slatki, prosto su neodoljivi.

14.11.2016

Hleb sa lešnicima

Brašno je prah od samlevenog zrnevlja žitarica: pšenice, kukuruza, raži i dr. pa prema tome postoji: pšenično brašno, kukuruzno brašno, pirinčano, heljdino... Brašno se pravi i od drugih biljaka: kokosa, rogača, leblebija, kestena.

01.11.2016

Štanglices sa sirom i paprikom

Postoje četiri vrste bibera - crni, beli, crveni i zeleni. Crni nastaje od obranih zelenih bobica koje prilikom sušenja postaju crnosmeđe i naborane. Za dobijanje belog bibera ubiraju se crvene, gotovo zrele bobice, koje se zatim kvase da bi mogla da se skine opna, a tek potom suše.

01.11.2016

Holandski hleb

Dobro poznate crno-plavičaste semenke maka sa svojim orašastim ukusom koriste se kao dodatak u proizvodnji hleba i peciva, a u našim ravničarskim krajevima, mak se najčešće koristi za izradu poslastica.