Toggle Navigation

 

Domaći polubeli hleb

Margarin pripada grupi mlečnih proizvoda, sličan je maslacu i dobija se od mlečnih proizvoda, biljnih ulja i ostalih sastojaka. Svakako treba napomenuti da margarin u sebi ne sadrži holesterol, što nije slučaj sa maslacem.

Priprema

Razmutiti kvasac sa šećerom u malo mlake vode i ostaviti da nabubri.

Pomešati u činiji brašno, preostali šećer i so. Dodati kvasac, preostalu vodu i umesiti testo.

Staviti ga na radnu površinu i mesiti još 10 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično. Prekriti testo vlažnom krpom i ostaviti da naraste dok se ne udvostruči.

Zatim premesiti testo, oblikovati u veknu i staviti u pleh za pečenje. Ostaviti još 45 minuta da naraste i tek onda staviti u rernu da se peče.

Hleb peći na 240*C, oko 10 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 220*C i peći još 30 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 84 g

Natrijum - 6 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 2.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 42 g

Natrijum - 3 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 750 g pšeničnog brašna
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašičica soli
    • 400 ml vode
    • 100 g margarina