Toggle Navigation

 

Novogodišnja pogača

Pogača za sve vrste proslava, pa i u svakodnevnom repertoaru na kuhinjskom stolu.

Priprema

Kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo mlakog mleka i ostaviti da uskisne oko 10 minuta. U posudu staviti pšenično brašno, so, jaja, 100 g margarina, ulje, pripremljen kvasac i mleko i umesiti glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom mestu oko pola sata da se udvostruči. Testo premesiti, oblikovati u valjak, a zatim ga podeliti na dva jednaka dela. Od polovine testa odseći manji kraj koji je potreban za središnji deo pogače. Najveći deo testa podeliti na tri jednaka dela. Svaki od ta tri dela razvući oklagijom u krug. Svaki krug premazati rastopljenim margarinom i ređati jedan preko drugog (ne premezivati samo treći krug). Poslednji krug razvući malo šire, staviti preko ostalih već premazanih krugova i podviti. Staviti u podmazanu tepsiju. Oštrim nožem iseći na osam delova, ostavljajući po 1 cm do kraja pogače. Razlistati svaki deo pogače od sredine ka krajevima. Isti postupak ponoviti sa manjom polovinom testa (podeliti na tri jednaka dela, razvući oklagijom na  tri kruga, premazati rastopljenim margarinom, sem poslednjeg kruga, podviti i staviti u sredinu tepsije uz već razlistanu pogaču i razlistati od sredine ka krajevima). Od najmanjeg dela testa napraviti loptu i staviti u sredinu tepsije. Premazati pogaču razmućenim žumancetom, posuti po želji semenkama i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Zagrejati rernu na 180*C i peći pogaču oko 30 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

10

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 900 g brašna
    • 250 ml mleko
    • 125 ml ulje
    • 2 jajeta
    • 200 g margarina
    • 1 kašika secera
    • 1 kom kvasac (40 g)
    • 1 žumance
    • semenke
    • so,
Ključne reči:
brašno jaja mleko ulje kvasac