Toggle Navigation

 

Hleb sa trapistom

Hleb ne morate mesiti samo sa standardnim sastojcima kao što su brašno, voda i kvasac. Eksperimentišite malo, dodajte u testo trapist sir kao glavni sastojak i prepustite se uživanju

Priprema

Pomešati brašno, so, šećer, biber, rendani trapist i kvasac. Postepeno dodavati mlaku vodu i mesiti dok se sastojci ne sjedine odnosno dok se na dobije glatko testo. Premesiti testo na radnoj površini dok se iz njega ne istisnu mehurići i ostaviti na toplom da naraste oko 40 minuta.

Testo opet premesiti, oblikovati u veknu, staviti u tepsiju i ostaviti da naraste.

Peći u rerni zagrejanoj na 200* oko 25 minuta. ( po želji 10 minuta pred kraj pečenja izvadite hleb iz rerne, pospite rendanim trapistom i vratite da se zapeče još 10 minuta).

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 79 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 2.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 39.5 %

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g brašna
    • 25 g kvasca
    • 300 ml mlake vode
    • 1 kašika šećera
    • 2 kašicice soli
    • 1 kašicica mlevenog bibera
    • 100 g rendanog trapista
Ključne reči:
brašno kvasac so šećer testo