Toggle Navigation

 

Kampari torta

Iako su belančevine, masti i ugljeni hidrati u ovoj poslastici u okviru nutritivnih preporuka, zasićenih aterogenih masti ima više od preporučenih vrednosti. Upravo zbog toga ova poslastica se preporučuje pre svega deci, kao i zdravim, fizički aktivnim osobama.

Priprema

Umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanil-šećerom.

Dodati umućena belanca, brašno i prašak za pecivo.

Smesu razliti u okrugli kalup i ispeći u zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta.

Želatin razmutiti u soku od pomorandže i dodati aromu pomorandže.

Sitan sir i šećer umutiti, dodati želatin i ulupanu pavlaku. Lagano promešati i staviti na koru u kalup.

Pomorandže očistiti i kriške rasporediti po filu.

Preliv za tortu razmutiti sa kamparijem, vodom, šećerom i sokom. Kratko prokuvati i preliti preko pomorandži.

Ostaviti da se ohladi, skinuti prsten i ukrasiti.

Kampari je čuveni, crveni aperitiv, gorke arome, poreklom iz Italije. Sadrži oko 25% alkohola pa ukoliko će poslasticu konzumirati uglavnom deca, zamenite kampari sa istom količinom nekog voćnog soka crvene boje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 75 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 5 kašika šećera
    • 5 kašika brašna
    • 1 vanil-šecer
    • prašak za pecivo
  • Krem:
    • 200 ml soka od pomorandže
    • 10 ml likera od pomorandže
    • želatin
    • 100 g šećera
    • 3 manje pomorandže
    • 200 ml slatke pavlake
    • 400 g sitnog sira
  • Preliv:
    • 100 ml kamparija
    • 30 g šećera
    • 5 kašika vode