Toggle Navigation

 

Pašteta od jaja i ajvara

Ovo je obrok u kome je postignut odličan odnos belančevina, masti i ugljenih hidrata. Ostatak dana neophodan je oprez sa unosom namirnica bogatih holesterolom, jer ste ovim obrok već uneli oko 70 % dozvoljenih količina holesterola

Priprema

Jaja očisititi od ljuske i staviti u blender. Dodati ajvar, kiselu pavlaku, vlašac, beli luk i so. Dobro izmiksati i gotovim namazom premazati kriške integralnog hleba. Doručak poslužiti sa čašom jogurta.

Ajvar je vrsta salate i može se poslužiti kao predjelo, kao prilog jelima od mesa, povrća i ribe, namaz za sendviče... Probajte ga uz roštilj ili dodajte u fil u slanim rolatima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 910 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 212 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 455 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 106 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 barena jajeta
    • 100 g ajvara
    • 50 ml kisele pavlake
    • 1 cen belog luka
    • vlašac
    • so
    • 400 g integralnog hleba
Ključne reči:
dorucak jaja ajvar kisela pavlaka