Toggle Navigation

 

Spanać rolat sa pečenicom

Spanać potiče iz Persije, Turkestana i Avganistana, da bi odatle dospeo u Kinu u sedmom veku. U Evropu su ga tek u 11. veku preneli Mavari, a kasnije stigao i na tlo Amerike. Stanovnici Evrope su dugo pružali otpor prema spanaću, za razliku od stanovništva Amerike. Ispostavilo da je spanać najbolji ako je začinjen maslinovim uljem uz dodatak sitno iseckanog belog luka i soka od ceđenog limuna.

Priprema

Odvojiti žumanca i belanca u posebne posude. Umutiti čvrst sneg od belanaca.

U umućena žumanca dodati kiselu pavlaku, brašno, prašak za pecivo, sitno iseckan spanać, so i susam. Pažljivo sjediniti sa belancima, promešati i smesu razliti u pripremljenu tepsiju.

Koru peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta, ne otvarajući rernu. Izvaditi koru iz rerne, umotati u vlažnu pamučnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Pripremiti nadev od kisele pavlake,izrendanog feta sira, sitno iseckane paprike i začiniti muskatnim oraščićem.

Odviti koru, premazati nadevom, poređ’ati listiće pečenice i uviti u rolat. Rolat ostaviti na hladnom mestu do služenja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 65 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 230 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 32.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Natrijum - 115 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 150 g kisele pavlake
    • 3 kašike brašna
    • so,
    • prašak za pecivo
    • 300 g spanaća
    • 20 g susama
  • Krem:
    • 250 g kisele pavlake
    • 150 g feta sira
    • muskatni oraščić
    • 150 g paprike (crvene)
    • 100 g pečenice