Toggle Navigation

 

Krem čorba od spanaća

Najveća vrednost spanaća je u bogatstvu minerala i vitamina, a veoma maloj energetskoj vrednosti namirnice. Izdvaja se sadržaj vitamina A i K, folata i luteina važnog za prevenciju određenih bolesti oka, kao i bogatstvo kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Priprema

Šargarepu narendati, a listove spanaća usitniti.

Luk sitno iseckati i propržiti na puteru. Dodati šargarepu i spanać, posoliti, preliti vodom i kuvati.

U činijici razmutiti jaje i brašno sa biljnom pavlakom.

Čorbu začiniti muskatnim oraščićem i zgusnuti.

Servirati toplu i po želji posuti kockicama krutona.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 41 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 20.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g spanaća
    • 200 g šargarepe
    • 50 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 1 jaje
    • 50 g crnog luka
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • muskatni oraščić