Toggle Navigation

 

Salata od spanaća i praziluka

Spanać je izuzetno bogat mineralima i vitaminima, posebno vitaminima A i K, kao i folatima i luteinom, koji su važni u prevenciji određenih bolesti oka.

Priprema

Opran spanać iseći na trake, rotkvice i praziluk na kolutove, a paradajz na kriške.

Sve sastojke sjediniti i promešati.

Salatu začiniti uljem, balzamiko sirćetom i solju, te je poslužiti uz crni hleb i jogurt od obranog mleka.

 

 

Spanać se mora dobro oprati pod mlazem vode jer se na listovima i drškama često zadržavaju pesak i zemlja, a u njima mogu biti mikroorganizmi koji bi obrok učinili zdravstveno nebezbednim.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 610 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g spanaća
    • 300 g rotkvica
    • 300 g paradajza
    • 300 g praziluka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika balzamiko sirćeta
    • so
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak