Toggle Navigation

 

Zapečeni šampinjoni

Šampinjoni predstavljaju jednu od najpoznatijih vrsta jestivih pečuraka, a istovremeno to su belančevinama jedna od najbogatijih vrsta pečuraka.

Priprema

Uljem podmazati odgovarajuću tepsiju i poređati šampinjone.

U šampinjone staviti sitno iseckanu prašku šunku, narendani trapist sir i pobiberiti.

Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200*C.

Servirati uz bareni pirinač i ukrasiti po želji. Kao napitak poslužiti sok od paradajza.

 

Sok od paradajza je odličan napitak uz doručak. Na tržištu se nalazi odličan izbor proizvođača koji ga plasiraju u nekoncentrovanom obliku, bez konzervansa, sa različitim začinima kao dodacima koji obogaćuju ukus kompletnog obroka.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 1045 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 167.5 kcal

Natrijum - 522.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g krupnijih šampinjona
    • 150 g praške šunke
    • 100 g narendanog trapista
    • 1 kašika ulja
    • 400 g barenog pirinča
    • biber
    • 800 ml soka od paradajza - napitak