Toggle Navigation

 

Trik rolnice

Izbegavanje pržene hrane znači i duži život. Pomfrit, naročito ako kupite zamrznut (koji je prošao specifični tehnološki proces blanširanja i predfritiranja) možete peći u rerni, čime neće izgubiti na ukusu niti će biti dodatnog upijanja masnoće.

Priprema

Iseći svinjsko meso na četiri šnicle i izlupati tučkom za meso. Na svaku šniclu staviti list praške šunke, rendani trapist, urolati šniclu, a zatim je uviti u list slanine. Ispeći rolnice. Pomfrit staviti u nauljenu posudu i ispeći u zagrejanoj rerni na 225*C, oko 15 minuta. Uz rolnice servirati paradajz salatu sa lukom.
Obrok u kojem najveći deo energije potiče iz masti i to zasićenih. Danas se pouzdano zna da zasićene masne kiseline podižu vrednosti holestrola u krvi, te se ovakvi obroci ne preporučuju osobama koje imaju visoke vrednosti masnoća u krvi, srčane bolesti, šećernu bolest.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 875 mg

Masti - 38 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 45 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 437.5 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 22.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog karea
    • 80 g praške šunke
    • 120 g trapista
    • 80 g slanine
    • 1 kašika ulja
    • 500 g krompira
    • 100 g crnog luka
    • 400 g paradajza - kao prilog