Toggle Navigation

 

Šampinjoni u susamu

Šampinjoni se, kao i ostale pečurke, zbog svoje sunđeraste strukture ne peru direktno u vodi, već se stružu nožićem i tvrdom četkom, ili još bolje, brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom, najbolje natopljenom u rastvor sirćeta. Gratiniranjem u rerni jelo postaje bezbedno za upotrebu.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti šampinjone, dodati susam i začine, te još malo propržiti. Na tost narendati mocarelu i staviti u zgrejanu rernu da se sir otopi. Sendviče posuti seckanim peršunovim listom i dekorisati kriškama paradajza. Servirati šampinjone u susamu uz sendviče i poslužiti uz čašu jogurta od obranog mleka.
šampinjoni su po sadržaju belančevina jedna od najbogatijih vrsta pečuraka. Od ugljenih hidrata u
šampinjonima ima glukana, inulina i pektinske materije, a pošto ne sadrže saharozu ni skrob, vrlo su
pogodni za ishranu osoba obolelih od dijabetesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g šampinjona
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 25 g susama
    • peršunov list
    • so
    • 8 kriški tosta
    • 100 g mocarele
    • 300 g paradajza
    • 800 ml jogurta
    • napitak