Toggle Navigation

 

Zlatiborski đuveč

Naziv đuveč potiče od turske reči guvec, a znači zemljana posuda, odnosno jelo od mesa pomešano sa pirinčem, lukom i drugim povrćem

Priprema

U odgovarajuću posudu zagrejati deo ulja i prodinstati sitno sečen crni luk. Dodati usitnjen beli luk i zelenu papriku isečenu na komade. Dinstati 5 minuta pa u to dodati pečurke isečene na polovine, paradajz pelat, patlidžan i tikvice isečene na kocke. Sve to dinstati još 10 minuta. Dodati paradajz pire i pavlaku, posoliti i pobiberiti. Na preostalom ulju propržiti svinjsko meso isečeno na kocke, posoliti i pobiberiti. Povrće i meso izmešati i staviti u odgovarajuću posudu, odozgo poređati listove sira te zapeći u rerni 15-20 minuta na 2000C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 445 kcal

Natrijum - 790 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 49 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 222.5 kcal

Natrijum - 395 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 24.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g svinjskog mesa
    • 300 g patlidžana
    • 400 g tikvica
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 100 g paprike (zelene)
    • 200 g šampinjona
    • 300 g paradajz pelata
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 100 ml pavlake
    • 100 g topljenog sira (4 lista)
    • so, biber
    • 400 g crnog hleba