Toggle Navigation

 

Praški tost

Preporuka je da se mesne prerađevine koriste u što "čistijem" obliku, što garantuje manje masnoće. U ovom pogledu prednost imaju: šunka (tzv. "praška"), sušeno meso, pršuta.

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja, dodati narendani kačkavalj, šunku isečenu na rezance, pavlaku, biber i so, a potom sve dobro sjediniti.

Tost hleb umočiti u mleko, poređati u tepsiju i na svaki tost staviti pripremljenu masu.

Rernu zagrejati na 200*C i zapeći sendviče 10 minuta.

Uz praški tost poslužiti sok od pomorandže.

 

Količina holesterola u ovom obroku je opasno blizu dnevno preporučene vrednosti. Kako je glavni izvor holesterola u ovom obroku žumance, svi koji vode računa o unosu masnoća i holesterola mogu da prilikom pripreme, umesto dva cela jaja upotrebe dva belanca i samo jedno žumance, i na taj način smanje njegovu količinu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 940 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 149 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 470 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 74.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 kriški tost hleba
    • 160 g kačkavalja
    • 150 g praške šunke
    • 2 jaja
    • 80 g kisele pavlake
    • 100 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • 800 ml soka od pomorandže