Toggle Navigation

 

Ementost

U prodavnicama se sve više mogu pronaći tzv. "light" verzije ementalera čiji su ukus i aroma gotovo identični punomasnom ementaleru. Proverite deklaracije i odlučite se za polutvrde polumasne sireve sa minimum 30% mlečne masti u suvoj materiji i sa 5% jogurta.

Priprema

Na svaku krišku hleba staviti list ementalera i poređati u vatrostalnu posudu, malo podmazanu.

Jaja i mleko umutiti, posoliti i preliti preko hleba.

Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta, dok ne porumeni.

Tople kriške servirati na tanjir uz naseckan mladi luk.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 930 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 142 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 465 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g tost hleba
    • 150 g listića ementalera
    • 2 jaja
    • 200 ml mleka
    • 1 veza mladog luka
    • so,
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak
Ključne reči:
tost hleb ementaler jaja mladi luk