Toggle Navigation

 

Losos kanape

Ružičasto ili narandžastocrveno meso lososa, bez obzira na to da li je sveže, zamrznuto ili dimljeno, pripremljeno na različite načine, predstavlja pravi delikates. Sve vrste lososa sadrže značajne količine ribljeg ulja, ali se postupkom dimljenja otopi izvesna količina. Ipak, losos ima neprocenjivu vrednost kao saveznik u borbi protiv bolesti modernog društva.

Priprema

Tost zagrejati u nenamašćenom gril tiganju.

Na grilovani tost hleb poređati listove dimljenog lososa, masline i papriku.

Posuti seckanim peršunovim listom i servirati na tanjir uz kriške limuna.

Losos kanapee servirati kao hladno predjelo.

 

Losos kanapei predstavljaju veoma dobru kombinaciju lososa i maslina koja obezbeđuje i mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma i imaju pozitivan efekat na snižavanje LDL holesterola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 komada tost hleba
    • 200 g dimljenog lososa
    • 50 g maslina
    • 100 g crvene paprike
    • peršunov list
    • 1 limun
    • 800 ml soka od pomorandže