Toggle Navigation

 

Paradajz losos

Ružičasto ili narandžastocrveno meso lososa, pripremljeno na različite načine uvek je pravi delikates. Dimljeni file lososa narezan na tanke ploške možete kupiti u vakuumiranom, zamrznutom pakovanju. Umesto lososa ovaj obrok možete pripremiti sa jeftinijom ali jednako ukusnom dimljenom pastrmkom.

Priprema

Paradajz izdubiti.

Rukolu pomešati sa lososom isečenim na trake, dodati ulje, promešati pa tom masom napuniti paradajz.

Jelo poslužiti uz tost hleb i jogurt.

 

Kako je sadržaj masti u ovom obroku nešto iznad preporučenih 30% ukupnog energetskog unosa, a pošto su u pitanju višestruko nezasićene masne kiseline (omega-3) koje imaju pozitivne efekte na zdravlje, u njemu mogu uživati zdrave, fizički aktivne osobe. Postupkom dimljenja iz lososa se otopi određena količina ribljeg ulja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 paradajza
    • 40 g rukole
    • 380 g dimljenog lososa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 8 kriški tost hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka