Toggle Navigation

 

Mekinje u hlebu

Soja se ubraja u najstarije kultivisane biljke u svetu. Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom i svrstavao je u red svetih biljaka. Danas se može reći da soja pripada funkconalnoj hrani, što znači da je po svojim svojstvima između namirnice i leka.

Priprema

Razmutiti kvasac sa malo mlake vode i šećera i ostaviti da nabubri.

Pomešati obe vrste brašna, 40 g mekinja i kvasac i mesiti testo uz dolivanje mlake vode, dok ne postane glatko.

Premesiti testo na radnoj površini i mesiti dok ne postane rastegljivo i glatko. Napraviti veknu i staviti u pripremljen pleh.

Ostaviti da odstoji oko pola sata, a potom staviti da se peče u rernu zagrejanu na 220* oko sat vremena.

Smanjiti temperaturu na 180* i peći hleb još 10 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 42 g

Vlakna - 81 g

Natrijum - 85 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 1 g

Masti (%) - 3.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Vlakna - 40.5 g

Natrijum - 42.5 mg

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 375 g pšeničnog brašna
    • 15 g sojinog brašna
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 15 g svežeg kvasca
    • 1 kašičica ulja
    • 300 ml mlake vode