Toggle Navigation

 

Ćebata

Najcenjenije maslinovo ulje je ekstra devičansko ulje koje može da sadrži najviše 0.8 g slobodnih masnih kiselina u 100 g proizvoda. Dobija se hladnim ceđenjem i presovanjem.

Priprema

Pomešati brašno, suvi kvasac, šećer, vodu, maslinovo ulje i so.

Umesiti glatko testo i ostaviti da naraste. Testo premesiti i podeliti na 8 jufki.

Prekriti ih krpom i ostaviti da narastu oko 1 sat.

Zatim ih poređati  u tepsiju, premazati maslinovim uljem i peći u rerni zagrejanoj na 240*C oko 25 minuta.

Ohladiti i poslužiti ćebate.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 7 g

Zasićene masti - 23 g

Monoenoic - 1 mg

Porcija za odraslu osobu - 0 g

Ugljeni hidrati - 45 g

Vlakna - 68 g

Natrijum - 294 mg

Voda - 2 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 3.5 g

Zasićene masti - 11.5 g

Monoenoic - 0.5 mg

Porcija za odraslu osobu - 0 g

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Vlakna - 34 g

Natrijum - 147 mg

Voda - 1 %

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Za premazivanje:
    • 1 kašika maslinovog ulja
  • Testo:
    • 450 ml mlake vode
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika šećera
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • 750 g brašna