Toggle Navigation

 

Norveški hleb

Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koji donose brojne zdravstvene koristi. Raž osim nerastvorljivih vlakna sadrži i rastvorljiva od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Raženi hleb je značajan izvor vlakana u ishrani.

Priprema

Pomešati obe vrste brašna, prašak za pecivo, soda bikarbonu, šećer, so, rastopljeni puter, jogurt i jaje.

Mesiti testo i po potrebi dodavati mlako mleko, nastaviti sa mešenjem dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

Premesiti testo na radnoj površini i formirati veknu. Peći u rerni zagrejanoj na 220* oko 25 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 65 mg

Ugljeni hidrati - 603 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Natrijum - 44 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32.5 mg

Ugljeni hidrati - 301.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Natrijum - 22 mg

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 120 g raženog brašna
    • 120 g pšeničnog brašna
    • 30 g putera
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 5 g praška za pecivo
    • 3 g soli
    • 5 g smeđi šećer
    • 100 ml jogurta od obranog mleka
    • 1 jaje