Toggle Navigation

 

Hleb sa integralnim brašnima

Raž je žitarica po spoljnjem izgledu veoma slična pšenici, samo dužeg a užeg zrna. Može biti žuto-smeđe do sivo-zelene boje. Može se nabaviti celo zrno, pahuljice od celog zrna ili raženo brašno. Kako se prilikom prerade veoma teško odvaja klica i mekinja od središta zrna, raženo brašno uvek zadržava veliku količinu vrednih hranljivih materija. 

Plativoo
Priprema

U činiji sjediniti sve tri vrste brašna, kvasac, vodu, so i šećer.

Umesiti glatko testo i ostaviti da uskisne, odnosno udvostruči svoju masu.

Zatim ga premesiti, uviti u rolnu, staviti na pek papir u tepsiji i ostaviti na toplom mestu oko 20 minuta.

Peći hleb u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 45 minuta.

Pečen hleb servirati u korpicu i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 231 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 6 %

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 81 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 115.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 3 %

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 40.5 %

Vlakna - 3 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g pšeničnog brašna
    • 200 g raženog brašna
    • 200 g crnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašicica soli
    • 300 ml tople vode
    • kim