Toggle Navigation

 

Crni hleb sa kukuruznim i sojinim brašnom

Mleko je bele boje dok se u zavisnosti od količine masti javljaju nijanse drugih boji koje pokazuju stepen prisutnosti masti u mleku (ukoliko se javljaju plave nijanse u mleku znači da je iz mleka uklonjena mlečna mast).

Priprema

Razmutiti kvasac sa mlakim mlekom i malo šećera i ostaviti da nabubri.

Pomešati sve tri vrste brašna i so, dodati kvasac i mesiti testo uz dolivanje mlake vode koliko je potrebno da bi se umesilo glatko testo.

Ostaviti testo na toplom mestu da naraste, zatim ga premesiti, formirati veknu i ostaviti u plehu da naraste i udvostruči svoju zapreminu.

Peći hleb u rerni zagrejanoj na 220* oko sat vremana.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 20 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Hlorid - 69 mg

Voda - 3 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Hlorid - 34.5 mg

Voda - 1.5 %

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g crnog pšeničnog brašna
    • 125 g kukuruznog brašna
    • 125 g sojinog brašna
    • 50 ml mleka
    • 250 ml vode
    • 1 kvasac
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera