Toggle Navigation

 

Pita sa junetinom i crvenom paprikom

Paprika se u ishrani koristi za spremanje salata, kuvanih jela, ukiseljena ali i kao aromatični začin. Pored slatke paprike, koristi se i ljuta, koja ima posebna svojstva.

Priprema

Na ulju prodinstati iseckan luk, dodati meso, isečenu papriku i začiniti.

U činijici umutiti sastojke za preliv.

Tepsiju premazati uljem, staviti jednu koru, preliti sa prelivom, staviti drugu koru i tako četiri puta.

Zatim staviti deo dinstanog mesa, koru, preliv i tako redom dok se sve ne utroši.

Pitu ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 30 minuta. Iseći i servirati toplu pitu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 17 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 51 mg

Ugljeni hidrati - 28 g

Vlakna - 39 g

Natrijum - 349 mg

Voda - 1 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 147.5 kcal

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 25.5 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Vlakna - 19.5 g

Natrijum - 174.5 mg

Voda - 0.5 %

Broj osoba

12

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 500 g kora za pitu
    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 2 crvene paprike
    • 2 kašike ulja
    • 2 glavice crnog luka
    • dodatak jelima
    • biber
    • mešavina začina
  • Preliv:
    • 1 jaje
    • 40 g griza (dve kašike)
    • 100 ml mleka
    • 100 ml ulja
    • prašak za pecivo