Toggle Navigation

 

Ćuftice u kajmaku

Kajmak je mlečni proizvod koji se proizvodi u zemljama Jugoistočne Evrope, Male Azije i Bliskog Istoka. Osim tradicionalne proizvodnje u seoskim domaćinstvima, kajmak se danas može nabaviti i u marketima, uglavnom propisno deklarisan i bakteriološki potpuno ispravan.

Priprema

U mleveno meso dodati iseckan peršunov list, začine, promešati i od smese oblikovati kuglice.

Panirati u brašno i jaja i pržiti u dubokom ulju. Izvaditi ćuftice sa strane na papirni ubrus kako bi se ocedio višak ulja.

U vatrostalnu činiju staviti ćufte, prokelj i krompir, preliti rastopljenim kajmakom i zapeći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 20 minuta.

Servirati ćuftice u kajmaku i poslužite tople.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 276 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 18 g

Holesterol - 264 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 138 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g junećeg mlevenog mesa
    • peršunov list
    • dodatak jelu
    • biber
    • so
    • 40 g brašna
    • 2 jaja
    • 350 g kajmaka
    • 400 g barenog prokelja
    • 400 g barenog krompira
    • ulje za prženje