Toggle Navigation

 

Crni domaći hleb

Glatko ili oštro brašno – zar nije svejedno? Za palačinke, na primer, uzima se oštro, a za lagana pečena testa glatko. Ako niste sigurni koje brašno treba da upotrebite za kolač ili hleb, najbolje je da pomešate pola jednog i pola drugog.

Priprema

Razmutiti kvasac i šećer sa malo mlake vode i ostaviti na toplom da nabubri.

Staviti kvasac u brašno, dodati so i preostalu vodu. Umesiti glatko testo i ostaviti da naraste, dok ne udvostruči zapreminu. Testo staviti na radnu površinu, formirati hleb i staviti u podmazan pleh.

Ostaviti da odstoji još 45 minuta, a zatim ga ispeći u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 30 minuta.

Prilikom pečenja vrata rerne nikako ne smeju da se otvaraju. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 156 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 78 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 4.5 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g crnog brašna
    • 10 g svežeg kvasca
    • so
    • 1 kašicica šećera
    • 400 ml mlake vode
Ključne reči:
brašno svež kvasac šećer so