Toggle Navigation

 

Mediteranska pita

Lisnato testo je prefinjeno testo koje se izrađuje od desetina slojeva testa napravljenog od najfinijeg brašna i putera ili margarina. Kada se peče, masnoća premazana preko slojeva testa oslobađa paru koja razdvaja slojeve testa, dajući mu karakterističan izgled. Koristi se za brojna peciva, slane i slatke specijalitete.

Priprema

Lisnato testo razviti oklagijom i staviti u podmazanu vatrostalnu činiju.

Na blago zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk, dodati sitno iseckane masline i kapar, promešati i dodati napola presečene sardine. Dinstati 2 minuta te naliti paradajz pelatom, začiniti seckanim peršunom i bosiljkom, posoliti, pobiberiti i kuvati dok se ne ukuva višak tečnosti. Gotov fil sipati preko testa.

Od jaja, brašna i mleka umutiti ređu masu, i preliti pitu.

Pitu peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Mediteransku pitu servirati i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 145 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 72.5 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g lisnatog testa
    • 400 g paradajz pelata
    • 250 g sardina
    • 150 g crnog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • bosiljak
    • 50 g maslina
    • 20 g kapra
    • 1 jaje
    • 40 g brašna
    • 200 ml mleka