Toggle Navigation

 

Lisnati gulaš

Osnovna karakteristika lisnatog testa je lako razdvajanje međusobno povezanih slojeva pečenog testa, između kojih se nalaze slojevi masnoće. Upravo zbog tehnologije pripreme lisnatog testa ovaj obrok obiluje masnoćama i holesterolom, te se ne preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa, povišenih vrednosti masnoća u krvi i kardiovaskularnih bolesti.

Priprema

Teleće meso iseći na kocke i propržiti na zagrejanom ulju, posoliti i pobiberiti. Izvaditi meso i na istom ulju propržiti crni luk isečen na kocke. Vratiti meso, dodati kapar, crvenu mlevenu papriku, naliti goveđom supom i kuvati 45 minuta. Lisnato testo razvući oklagijom i iseći na četiri dela. Pripremljeni gulaš sipati u zemljane posude, prekriti lisnatim testom i zapeći u rerni 10-ak minuta na 200*C.

Zbog složene pripreme danas domaćice češće pribegavaju kupoivni gotovog, zamrznutog lisnatog testa. Bez obzira na to šta se priprema od njega, potrebno je sačekati oko 10 minuta pre nego što testo stavite u rernu da se peče.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine od buta
    • 400 g crnog luka
    • 4 kašike ulja
    • so
    • biber
    • kapar
    • 120 g lisnatog testa
    • 600 ml goveđe supe