Toggle Navigation

 

Escalopina Napolitana

Za razliku od govedine, svinjetine i jagnjetine, teletina ima znatno nižu energetsku vrednost, a više visokokvalitetnih belancevina uz manje masti

Priprema

Iseći teletinu na šnicle, rastanjiti tučkom i posoliti. šnicle uvaljati u brašno i ispeći na zagrejanom ulju. Izvaditi šnicle iz tiganja, a na istoj masnoći propržiti iseckan crni luk. Dodati usitnjen pelat, preliti belim vinom, začiniti i vratiti šnicle. Dinstati 10-ak minuta, a potom na šnicle staviti listiće slanine i trapista. Kuvati par minuta, dok se trapist ne rastopi. Servirati na tanjir uz kuvani prokelj i krišku crnog hleba.

Prokelj je vrsta kelja čije male zelene glavice sazrevaju tokom zime. Ima visoku energetsku vrednost i karakterističan miris koji se može otkloniti ako se za vreme kuvanja doda u vodu kašicica mleka. Može se kuvati ili dinstati i poslužiti kao jednostavan prilog jelima od mesa. Prokelj se može i gratinirati ili zapeci u testu i poslužiti kao samostalno jelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 575 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 287.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g teletine
    • 40 g brašna
    • 300 ml belog vina
    • 500 g paradajz pelata
    • 200 g crnog luka
    • 1 kašika ulja
    • 50 g slanine
    • 40 g trapista
    • so
    • biber
    • peršun
    • 400 g prokelja
    • 200 g crnog hleba
Ključne reči:
teletina slanina prokelj trapist