Toggle Navigation

 

Kuršumlijska teletina

Hrana pripremljena u zemljanom posuđu ima poseban ukus i čar. Međutim, ukoliko za pripremu hrane koristite keramičko ili zemljano posuđe vodite računa da ima zaobljene i glatke ivice kao i neoštećenu gleđ.

Priprema

Teletinu začiniti, uvaljati u brašno i zapeći sa svih strana na zagrejanom ulju. U meso dodati isečeno povrće i naliti bujonom. Kada je meso skoro gotovo, iseći na tanke režnjeve i poređati zajedno sa povrćem u zemljanu posudu. Sir rasporediti preko mesa i povrća, a zatim zapeći u zagrejanoj rerni na 200 0C, 20 minuta. Gotovo jelo servirati na tanjir uz začinjenu zelenu salatu.

Teletina, u poređenju sa vrstama mesa, ima znatno nižu energetsku vrednost, a više visokokvalitetnih belančevina uz manje masti. Zbog takvih osobina se ova vrsta mesa ubraja u mršava mesa. Veoma je sočno, ima tanka i mekana mišićna vlakna pa je zato svarljivije u odnosu na juneće meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 575 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 101 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 287.5 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 245 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g teletine
    • 400 g krompira
    • 400 g šargarepe
    • 2 kašike ulja
    • 3 kašike brašna
    • 4 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 1 l bujona
    • 150 g sitnog sira od obranog mleka
    • zelena salata
    • so
    • 1 kašika sirćeta