Toggle Navigation

 

Slatka gnezda

Suvo grožđe predstavlja veoma značajan izvor energije, hranljivih materija, vitamina i dijetnih vlakana. U 100 g suvog grožđa ima više od 320 kcal, a sve hranljive i zaštitne materije, osim vitamina C se nalaze u većoj koncentraciji u odnosu na sveže grožđe.

Priprema

Radnu površinu posuti brašnom i oklagijom razvući lisnato testo što tanje.

Mleko sipati u šerpu i zagrejati.

U činiju staviti mlevene orahe, suvo grožđe, deo meda, preliti toplim mlekom i promešati.

Gotovom smesom premazati lisnato testo, uviti u rolat i iseći na manje komade.

Tepsiju premazati puterom, poređati rolnice i peći u zagrejanoj rerni na 180*C, oko 20 minuta.

Pečene rolnice servirati na tanjir, preliti ostatkom meda i poslužiti uz sok od jabuke.

 

Iako je ukupna količina masti u ovom obroku u granicama većim od preporučenih vrednosti, udeo zasićenih masnih kiselina i transmasnoća, najvećim delom je poreklom iz lisnatog testa i iznad dozvoljenih vrednosti. Neophodno je da osobe koje iz zdravstvenih razloga vode računa o unosu masti, koriguju veličinu porcije.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 270 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 135 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g lisnatog testa
    • 100 g suvog grožda
    • 150 g mlevenih oraha
    • 40 g meda
    • 10 g putera
    • 100 ml mleka
    • 1 kašika brašna
    • 800 ml soka od jabuke