Toggle Navigation

 

Lignje u vinu

Lignje koje se najčešće koriste u ishrani su veličine šake, imaju belo, vrlo ukusno meso. Najtraženiji su mlađi primerci lignji, kojih može biti oko 100 komada u jednom kilogramu. Meso većih primeraka težih od 250 g je tvrdo, žilavo i mora se mnogo duže termički obrađivati.

Priprema

Nožem otvoriti lignje, zaseći na par mesta i pržiti na delu zagrejanog maslinovog ulja. Posoliti, pobiberiti, preliti limunovim sokom. Dodati sitno iseckan peršunov list i beli luk. Promešati, preliti vinom i ukuvati par minuta dok tečnost ne ispari. Na drugoj polovini ulja zagrejati obarenu i iseckanu blitvu, posoliti i pobiberiti. Lignje u vinu servirati uz prilog od blitve i barenog pirinča i uz krišku integralnog hleba.

I pored toga što 100 grama svežih lignji sadrži svega 1,38 g masti, uz nizak udeo zasićenih masnih kiselina, lignje imaju veliku količinu holesterola zbog čega se njihov unos ograničava osobama sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, srčanim oboljenjima i sl.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 730 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 291 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 365 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 145.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g lignji
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 g barene blitve
    • biber
    • so
    • 3 cena belog luka
    • limun
    • peršunov list
    • 100 ml belog vina
    • 500 g barenog pirinča
    • 200 g integralnog hleba