Toggle Navigation

 

Lignje sa svežom salatom

Sveže lignje potrošite u roku od dva dana, a zamrznute koje ste prethodno odmrznuli upotrebite isti dan. Duboko smrznute lignje čuvajte u zamrzivaču do tri meseca. Lignje sadrže mali postotak ukupne i zasićene masti, međutim, imaju veliku količinu holesterola

Priprema

Lignje iseći na kolutove, staviti u činiju i dodati sitno iseckan peršun i beli luk, preliti sa manjom količinom maslinovog ulja i ostaviti da odstoje 10-ak minuta.

Paradajz iseckati (koristiti samo koru od paradajza) na sitne kockice, staviti u činiju, blago posoliti i pobiberiti, posuti parmezanom i listićima svežeg bosiljka i promešati.

Lignje ispeći na preostalom maslinovom ulju, preliti belim vinom i kuvati dok tečnost ne ispari (oko 5 minuta).

Na tanjir servirati iscepkanu zelenu salatu, staviti kolutove lignji, posuti paradajzom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 332 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 354 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 39 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 166 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 177 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 19.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g lignji
    • 200 g paradajza
    • 1 glavica zelene salate
    • 2 cena belog luka
    • 20 g parmezana
    • 30 ml belog vina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • bosiljak
    • peršunov list
    • so
    • biber