Toggle Navigation

 

Lignje pasulj salata

Lignja je najbrojniji i najpoznatiji predstavnik glavonožaca. U kulinarstvu se lignje najčešće prže i peku, dok je velike primerke najbolje kuvati. Mogu se puniti različitim nadevima, peći na žaru ili dinstati u vinu. Takođe se i konzerviraju. Marnirane se mogu spremiti kao hladno predjelo

Plativoo
Priprema

Kolutove lignje začiniti dodatkom za jelo i ispeći na maslinovom ulju ( po želji preliti belim vinom i peći dok alkohol ne ispari).

Crveni pasulj, iseckan čeri paradajz, papriku, ljutu papričicu i mladi luk staviti u činiju, promešati, posoliti, pobiberiti, preliti sokom od limuna i servirati.

Preko salate staviti kolutove lignji, posuti iseckanim peršunom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 268 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 194 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 102.5 kcal

Natrijum - 134 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kolutova lignji
    • 300 g kuvanog crvenog pasulja
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 g paprike
    • 1 veza mladog luka
    • 1 veza peršuna
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • sok od jednog limuna
    • dodatak za jelo
    • 1 ljuta papričica