Toggle Navigation

 

Čarobni pasulj

Pasulj je sa nutritivnog stanovišta super hrana! Smeđi, beli ili crveni, jedan je od najboljih biljnih izvora proteina. Siromašan je energijom, mastima i natrijumom, a ujedno odličan izvor gvožđa, bakra, mangana i fosfora. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranljive sastojke.

Priprema

U odgovarajuću posudu staviti pasulj, dodati sitno iseckan crni luk i na kocke isečen paradajz.

Posoliti, preliti uljem, promešati i servirati na list zelene salate.

Salatu posuti peršunovim listom i servirati uz crni hleb i sok od pomorandže.

 

Odnos masti, belančevina i ugljenih hidrata je odlično izbalansiran, holesterola nema dok su dijetna vlakna zastupljena u značajnoj količini. Možemo reći da se ovom obroku nema se šta ni dodati, a oduzeti se može, jedino malo soli.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1035 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 93 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 517.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 46.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g kuvanog crvenog pasulja
    • 300 g paradajza
    • 100 g crnog luka
    • 4 lista zelene salate
    • 2 kašike ulja
    • so
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od pomorandže