Toggle Navigation

 

Salata od paradajza sa balzamikom

Balzamiko sirće je staro italijansko vinsko sirće „negovano“ najmanje 10-12 godina u drvenoj buradi. Za prepoznavanje pravog je na deklaraciji bitna reč „tradicionale“. Koristi se za začinjavanje salata, sosova i marinada.

Priprema

Paradajz, crveni luk i krastavac iseći na kolutove, pa ređati naizmenično jedno preko drugog tako da paradajz ostane na vrhu.

Svaki red povrća posoliti, preliti maslinovim uljem i balzamikom.

Preko salate od paradajza staviti kockice fete, posuti bosiljkom i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 521 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 72 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 112.5 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 260.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 16.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 paradajza
    • 150 g krastavca
    • 150 g crvenog luka
    • 150 g feta sira
    • 20 ml balzamiko sirćeta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • svež bosiljak