Toggle Navigation

 

Zelena salata sa začinskim travama

Postoji mnogo tipova bosiljka, ali se neznatno razlikuju po aromi i ukusu. Bosilljak je jedan od najviše korišćenih začina u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Kada je moguće, odaberite svež bosiljak zbog intenzivnijeg ukusa. Listovi svežeg bosiljka treba da budu intenzivne, jasno zelene boje, bez tamnih mrlja ili požuteliha delova.

Plativoo
Priprema

Začinske trave: vlašac, bosiljak i majčinu dušicu sitno iseckati, dodati u činiju, posoliti, pobiberiti i pažljivo promešati dresing. 

U činiju sipati maslinovo ulje, dodati isceđen sok od tri limuna, sitno iseckane kapare i kuvana jaja iseckana konkase (na kockice).

Kristal salatu iscepkati, staviti na tanjir i dodati paradajz isečen na kriške i crveni luk isečen na kolutove.

Staviti preliv od jaja i kapara i preliti dresingom od začinskih trava.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 201 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 100.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Dresing:
    • biber
    • so
    • vlašac
    • bosiljak
    • majčina dušica
  • Ostali sastojci:
    • 1 glavica zelene kristal salate
    • 400 g paradajza
    • 200 g crvenog luka
  • Preliv:
    • 2 kuvana jaja
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 20 g kapara
    • 3 limuna