Toggle Navigation

 

Zelena salata sa začinskim travama

Postoji mnogo tipova bosiljka, ali se neznatno razlikuju po aromi i ukusu. Bosilljak je jedan od najviše korišćenih začina u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Kada je moguće, odaberite svež bosiljak zbog intenzivnijeg ukusa. Listovi svežeg bosiljka treba da budu intenzivne, jasno zelene boje, bez tamnih mrlja ili požuteliha delova.

Priprema

Začinske trave: vlašac, bosiljak i majčinu dušicu sitno iseckati, dodati u činiju, posoliti, pobiberiti i pažljivo promešati dresing. 

U činiju sipati maslinovo ulje, dodati isceđen sok od tri limuna, sitno iseckane kapare i kuvana jaja iseckana konkase (na kockice).

Kristal salatu iscepkati, staviti na tanjir i dodati paradajz isečen na kriške i crveni luk isečen na kolutove.

Staviti preliv od jaja i kapara i preliti dresingom od začinskih trava.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 201 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 100.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Dresing:
    • biber
    • so
    • vlašac
    • bosiljak
    • majčina dušica
  • Ostali sastojci:
    • 1 glavica zelene kristal salate
    • 400 g paradajza
    • 200 g crvenog luka
  • Preliv:
    • 2 kuvana jaja
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 20 g kapara
    • 3 limuna