Toggle Navigation

 

Jaja punjena pestom

Pesto je italijanski umak od bosiljka i pinjola sa maslinovim uljem. U zavisnosti od regije iz koje potiče može biti rosso (crveni) ili verde (zeleni). Koristi se uglavnom za pravljenje testenine, kao dodatak umacima ili u hladnim predjelima uz dodatak sira.

Priprema

Barena jaja preseći na pola, izvaditi žumanca i staviti ih u činijicu. Izgnječiti ih, dodati kajmak, sir i pesto sos, promešati i napuniti smesom belanca.

Servirati na tanjir sa rukolom i čeri paradajzom i poslužiti kao hladno predjelo uz integralne kifle.

 

Povišen nivo holesterola u krvi uzrok je brojnih kardiovaskularnih problema, zbog čega preporučeni unos holesterola hranom treba da bude manji od 300 mg dnevno. Kako porcija ovih jaja sadrži više od 400 mg holesterola, ne preporučuje se osobama koje iz zdravstvenih razloga moraju da vode računa o unosu masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 960 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 437 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 218.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 barenih jaja
    • 40 g kajmaka
    • 40 g krem sira
    • 40 g pesto sosa
    • so
    • biber
    • 100 g rukole
    • 100 g čeri paradajza
Ključne reči:
barena jaja pesto sos kajmak sir