Toggle Navigation

 

Punjena jaja i gambori

Zamrznute gambore odmrzavajte tako što ćete ih staviti u posudu sa hladnom vodom i smestiti u frižider na postupno otapanje. Ne odmrzavajte gambore na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnoj pećnici jer će na taj način izgubiti sočnost i hranljivu vrednost.

Priprema

Prepoloviti obarena jaja i žumanca narendati.  U manjoj posudi pomešati narendana žumanca, sitan sir, senf, med i iseckanu mirođiju. Masom napuniti belanca i poređati na tanjir. Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti gambore i servirati uz punjena jaja. Uz predjelo poslužiti krišku hleba.
Porcija ovog specijaliteta sadrži maksimalno preporučenu količinu holesterola za zdrave osobe koja iznosi oko 300 mg a više od preporučenih 200 mg za osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi pa ako želite da smanjite unos holesterola upotrebite 1 do 2 žumanceta manje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 965 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 290 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 78 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 482.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 145 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 barena jaja
    • 200 g gambora
    • 80 g sitnog sira od obranog mleka
    • 30 g senfa
    • 40 g meda
    • mirodija
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g raženog hleba