Toggle Navigation

 

Jaja i piletina sa ajvarom

Piletinu možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana, ali kada je odmrzavate, najbolje je da to radite u frižideru. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi pogoduje razvoju bakterija. Meso se obavezno mora dobro termički obraditi kako bi se izbegla eventualna zaraza salmonelom.

Priprema

U ključaloj vodi obariti piletinu isečenu na štapiće i začiniti.

Ajvar, pavlaku, majonez, iseckan peršunov list, so i biber staviti u posudu, promešati i napraviti namaz.

Barena jaja preseći na pola i staviti na tanjir. Uz jaja servirati namaz od ajvara i barenu piletinu.

Doručak poslužiti uz integralne kifle i sok od grejpfruta.

 

Porcija ovog specijaliteta sadrži više od polovine dnevno preporučene količine natrijuma. Prilikom pripreme jela za čiju su pripremu neophodne namirnice koje u sebi već sadrže znatne količine soli, budite veoma štedljivi sa dodatnim dosoljavanjem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1250 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 273 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 625 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 136.5 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 barena jaja
    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 200 g ajvara
    • 180 ml kisele pavlake
    • 40 g majoneza bez jaja
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 4 integralne kifle
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak