Toggle Navigation

 

Musaka od mesa sa jajima

Muskatni oraščić začin orašastog izgleda, ali je, u stvari, koštica koja se narenda u jelo neposredno pred kraj kuvanja. Njime se začinjavaju razna slatka i slana jela, a neka se ne mogu ni zamisliti bez tog aromatičnog ploda. Najpoznatije evropsko jelo začinjeno muskatnim oraščićem je bešamel sos, a bez bešamela, nema ni brojnih ukusnih delikatesa!

Priprema

Prodinstati iseckan crni luk sa rendanom šargarepom. Dodati mleveno meso, posoliti i pobiberiti. Na puteru kratko propržiti brašno, naliti mleko, začiniti muskatnim oraščićem i kuvati dok se bešamel ne zgusne. U nauljenu vatrostalnu posudu staviti polovinu dinstanog mesa, poređati barena jaja presečena na polovine i prekriti ostatkom mesa. Preliti bešamel sosom i posuti narendanim trapistom. Rernu zagrejati na 200* C i zapeći 20 minuta. Jelo servirati uz zelenu salatu i crni hleb.
Prema savremenim preporukama zdrave fizički aktivne osobe dnevno treba da unesu manje od 300 mg holesterola, dok je za osobe obolele od šećerne bolesti, kardiovaskularne bolesnike i osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi preporučeni unos manji od 200 mg. S obzirom na to da porcija ove musake sadrži 355 mg holesterola neophodno je da veličinu porcije prilagodite u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 820 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 355 mg

Belančevine - 53 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 410 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 177.5 mg

Belančevine - 26.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mlevenog junećeg mesa
    • 150 g crvenog luka
    • 100 g narendane šargarepe
    • 100 g narendanog trapista
    • 2 kašike ulja
    • 4 barena jaja
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 20 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 300 ml mleka
    • muskatni oraščić
    • 200 g crnog hleba