Toggle Navigation

 

Goveđi sufle

Iako su najkvalitetniji delovi govedine ujedno i najukusniji i najmekši, za mleveno meso ne morate birati najbolje delove: biftek, but ili meso rebara. I od jeftinijih delova može se dobiti jednako ukusno u fino jelo, ali je potrebna nešto duža termička obrada.

Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati sitno isečen praziluk, pa nakon kratkog dinstanja dodati sitno isečene bukovače. Dobijenu smesu pomešati sa mlevenim mesom, promešati, začiniti i skinuti sa vatre. Posuti peršunom, dodati jaje i mleko, a potom sve sjediniti pa presuti u podmazanu vatrostalnu činiju. Zapeći u rerni 20 minuta na 200*C. Na tanjir za serviranje staviti iseckane listove zelene salate. Preko salate servirati gotov sufle. Tanjir dekorisati kriškama limuna i mirođijom a jelo servirati uz crni hleb.

Mleveno goveđe meso ima različit sadržaj masti, od 15-20%, u zavisnosti od toga koji deo mesa je odabran za mlevenje. Ta količina masti mesu daje odličan ukus i dovoljno sočnosti za pripremu bez dodate masnoće.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 87.5 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g mlevene junetine
    • 1 praziluk
    • so
    • biber
    • 2 supene kašike ulja
    • 300 g bukovače
    • peršun
    • 150 ml mleka
    • 1 jaje
    • 2 glavice zelene salate - garnirung
    • 1 limun
    • 400 g crnog hleba